EDUCATIONAL SERVICE CONTRACTING (ESC) PROGRAM

Frequently Asked Questions (FAQ)

1. What is ESC?

Educational Service Contracting or ESC is a system of government financial assistance that provides grants for deserving elementary graduates to pursue secondary education in a private high school of their choice.

2. Who can avail the ESC Program?

Only elementary graduates who will pursue secondary education in an ESC participating private high school of their choice can avail the ESC program.  (Incoming Grade 7 students)

3. Can I still continue the ESC grant in case of transfer?

Yes. You can still enjoy the ESC grant provided that you will transfer to any ESC participating schools. Just present to the accepting school a certification letter reflecting your School-ESC ID number not later than the cut-off date for online application.

4. How about the amount of the ESC Grant?

For the SY 2013-2014, the amount of subsidy per grantee for the Grade Seven is
Php 6, 500 for the entire school year. The amount of subsidy for the remaining levels is the same as that received in the previous school year. If there will be changes in the amount of subsidy, you will be properly informed.

5. How to apply for the ESC Program?

Incoming Grade Seven students who desire to apply for the ESC Program at PNJK IS shall follow the procedure below.

Flow Steps What to Do
Receive,
Fill out and
Submit Form
1 A. For OLD STUDENTS
Submit enrollment requirements first at the Registrar’s Office before you will receive the ESC application form. (Follow the enrollment procedure)
Fill out the form and return it back to the Registrar’s Office.

B. For TRANSFER STUDENTS
Undergo entrance examination first.
Submit enrollment requirements at the Registrar’s Office before you will receive the ESC application form. (Follow the enrollment procedure)
Fill out the form and return it back to the Registrar’s Office.

Screening
Announcement of Result
2 Your application will be forwarded to the ESC Screening Committee for profiling on the basis of need to be considered for the limited number of fixed, and additional (if any) slot allocation of the school.

Wait for the announcement of the result in the month of June.

Orientation 3 Upon receiving the result, attend the ESC Orientation (Time and venue will be announced). All queries will be entertained during this time.
Comply w/ requirements
Submit
4 Comply with the requirements.
Submit requirements at the Registrar’s Office.

12 responses to “EDUCATIONAL SERVICE CONTRACTING (ESC) PROGRAM

1. jojo navarrete

Panu po ung ubos na daw po ung slot.it means hinde npo kme pde makaenrol sa school na napili nmin dhil malapit s bahay po nmin.salamat po

2. LOLITA PAiNaGA

my son transfer JRU TO ARELLANO PASIG FROM GRADE 7 JRU GRaDE 8 AND 9 ARELLANO TILL NOW D PARIN NAKUKUHA YOG SINASABI NILANG 10,000,00. DAHIL NAHULI DAW PO KAMI MAG BIGAY G PAPER
    FRANCIS JOELO J PAINAGA PO NAME NG ANAK KO. 4758318/4770739 MY LaND LINE.SANA MABIGYAN PO NINYO AKO NG UPDTE SALAMAT PO.

LOLITA PAINaGA

3. Rosanie Roldan

If ever I did not used may ESC for the last 2 years (grade 7 & 8).. still can I avail this for the next year. Is it forfeited?

4. my son is on 10th grade & my daugther is in 8th grade,can they still avail the ESC program? The SEVEN SEAS ACADEMY here in bacoor said they are now only applying it this school year.Can my children avail the ESC Program?how can we avail it now this school year?thank you very much

5. Nancy S. Nepomuceno

tanong lang po bakit po s private school po kung saan nka enroll ang anak ko ng high school SY 2013 -2014… hindi po kami na inform tungkol sa ESC samantalang galing ang anak ko s public shool,,,,,ngayon Grade 10 na siya kelan lang namin nalaman na me ganyan programa palang binibigay ang Deped….bakit hindi po kami nasabihan….Anung taong po ba nagsimula ang ESC? Anu po bang basis para ma-qualify sa programang e2….Nakakasama lang po ng loob dahil hindi kami nasabihan ng tamang paliwanag tungkol dito…Sana matulungan ninyo kami…Taga Sta. Rosa, Laguna po kmi….

6. i am an esc scholar, currently a grade 10 student. Itatanong ko lang po kung hanggang kailan mag la-last yung esc scholarship ko.

7. Grade 7 po sa public school ang anak ko at present..sobra po silang siksikan at di makapag focus ang anak ko. Plano kopo sya ilipat sa private school next school year ( gr8) pwede pa po ba sya mag avail ng esc program starting his gr8 in private school.

8. I am an esc grantee noong grade 7 ako then I transfer to another school that time I did’nt know na pwede palang itransfer young esc. I’m a grade 10 now then nag pass ako ako ng requirements ko including my ESC number. My question is am i still an esc grantee or not?

9. Pano po ba magkaroon ng esc para sa senior high? Transfer lang po kasi ako sa private ngayong highschool kaya wala po akong ESC. Tapos sabi po pwede pa daw pong iayos yun. Sana po matulungan nyo ko.

10. PWEDE PO BANG MAG APPLY ANG ANAK KO NG ESC GRANTEE KAHIT MAG GRADE 9 NA SYA?

11. pwede po ba mag apply ng esc para sa grade 8

12. pano po makakuha ng esc certificate .kasi puro iaaupdate lang sinasabi samin sa dating school na pinapasukan ng kapatid ko hanggang ngaun d po namin makuha ung esc certificate niya. magtatransfer po sya sa ibang school .

13. may babayaran po ang studyante sakaling nais na niyang umalis sa school niya…at meron bang batas na nagbabawal sa isang studyante para magtransfer from a private school to a public school??? pwede bang i hold ng school o principal ang bata para mag stay ito sa school nila?

14. Maryann halasan

Ndi binigay ng meycauayan college ang ESC ng anak ko dhl sa late n requirements can i do something about it? Dalawa ang anak ko n pumapasok sknla and d ko mtanggap n dahil lng na late ndi n maibbgay ung allotted subsidy for him sna po may mkasagot

15. applicable po ba ito kung ang parents ay ofw?